Image default

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă)

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă) – răspunde foarte bine nevoii vegetarienilor și veganilor de a reproduce cât mai aproape aspectul și gustul ciorbei de burtă, dar, evident, nu e doar atât. E o ciorbă simplă, rapidă și delicioasă.

Ingrediente Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă):

  • 500 – 700 g ciuperci pleurotus, cântărite după ce ați îndepărtat piciorușele
  • 2-3 l de apă sau stock de legume sau ciuperci
  • 1- 2 cepe galbene
  • 1 morcov
  • 1 ardei roșu sau kapia
  • eventual, o țelină mică pentru gust și sau păstârnac
  • 2-3 căței de usturoi
  • 250 ml smântână, în varianta vegană – smântână vegetală (fie cumpărată, fie făcută de voi din caju hidratat, apă, zeamă de lămâie, fulgi de drojdie inactivă)
  • 2-3 gălbenușuri (nu le folosiți în varianta vegană)
  • 1 foaie dafin
  • 2-3 linguri ulei pentru gătit
  • 2-3 linguri oțet sau după gust, cel mai sigur e să-și pună fiecare în farfurie, ca și usturoi
  • opțional, un ardei iute

Preparare Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă):

Prepararea e atât de simplă, încât mi-a luat mai mult să scriu rețeta decât să o fac.

Întâi de toate, punem la fiert 2,5 l de apă sau stock de legume sau de ciuperci. Eu am folosit apă și 2 linguri pastă de legume făcută în casă, rețeta de la Thermomix. Dar puteți folosi și un cub de legume în care aveți încredere sau mix de legume deshidratate. Sau doar apă și cu asta basta, ciorba va avea oricum gust de la legumele din ciorbă și de la ciuperci.

În oala în care vom face ciorba sau într-o tigaie, punem 2-3 linguri de ulei. Tocăm ceapa mărunt sau peștișori și o călim în ulei până se inmoaie.

Procedăm la fel cu morcovul, pe care îl tăiem cubulețe mici sau fâșiuțe subțiri. Dacă vă e mai ușor, îl dăm pe răzătoare. Ras mie nu-mi place cum arată în ciorbă, dar are avantajul că va colora mai bine ciorba.

Tăiem și ardeiul roșu, eventual fâșii, asemeni ciupercilor.

Așa cum am spus, tăiem ciupercile fâșii, de dimensiunea burții de la ciorba de burtă, având grijă totuși să nu fie prea lungi pentru a putea lua în lingură ușor.

Turnăm legumele și ciupercile călite ușor în oala cu apă/ supă fierbinte și le lăsăm la foc mic până se gătesc bine ciupercile.

La final, adăugăm smântânta.

În caz că folosiți gălbenușuri și smântână obișnuită, amestecați gălbenușurile cu smântână și temperați compoziția cu câte un polonic de supă, adăugat unul câte unul, până aduceți amestecul de gălbenușuri și smântână la temperatura apropiată de cea a supei. Altfel, se taie. Stingeți focul.

În caz că faceți varianta vegană, folosiți smântână vegetală, pe care, fie o cumpărați, fie o faceți voi la blender din caju hidratat, apă, sare, fulgi de drojdie inactivă și puțină lămâie. Dați un clocot și stingeți focul.

Puteți adăuga în supă mujdei de usturoi, strecurat, și oțet sau zeamă de lămâie.

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă) dreasă cu ou și smântână

Cel mai bine e ca fiecare să-și dreagă ciorba în farfuria lui cu puțin oțet și mujdei de usturoi, după gust.

Ciorbă de ciuperci pleurotus (ciorbă falsă de burtă) vegană cu o lingură de iaurt vegetal

La multicooker, folosiți funcția de sotat pentru rumenirea legumelor, apoi funcția soup pentru fierbere.

Related Articles

Cap de piept de porc

allandalla

Ramen de porc

allandalla

Friptură de mânzat la grătar cu ciuperci shimeji și spanac

allandalla

Lasă un comentariu