Image default

Salata colorată și marinată de morcovi

Am găsit în supermarket morcovi mov. Și galbeni. Portocalii erau deja.

Am testat, ăia mov pătează orice. Tocătorul, degetele, răzătoarea, să spunem că își pun amprenta.

I-am făcut salată. Una de inspirație coreeană, ah.

Ingrediente:

  • 3-4 morcovi mari de orice culoare
  • 2 căței de usturoi mari sau 4 mici
  • 1/2 linguriță boabe măcinate de coriandru
  • 1/2 linguriță chili uscat măcinat sau jumătate de ardei iute, fără semințe, e după gust
  • 1/2 linguriță sare neiodată
  • 1/2 linguriță piper măcinat
  • 1/2 linguriță zahăr, opțional
  • 2 linguri oțet de orez sau de mere, oricum, unul blând
  • 1,5 – 2 linguri ulei de susan
  • 1 lingură semințe de susan alb sau negru sau amestecate

Ajustați ingredientele și după gustul vostru.

Preparare:

Am curățat morcovii și i-am răzuit pe lungime cu o unealtă ieftină care îi taie fâșii subțiri. Dacă aveți o răzătoare specială sau un spiralizer, foarte frumos, dacă nu, merg bine merci pe răzătoarea mare.

Tocăm mărunt cățeii de usturoi și ardeiul iute.

Râșnim boabele de coriandru sau le zdrobim într-un mojar sau cu lama unui cuțit.

Amestecăm toate condimentele uscate,  (sarea, piperul, zahărul, coriandrul, praful de chili – dacă nu folosiți ardei iute – mai puțin semințele de susan) și le punem peste morcovii rași. Amestecăm iar.

Peste etapa următoare puteți sări, dar e de menționat și ea pentru că intensifică gustul. Într-o tigaie mică și pitică, punem uleiul de susan. Nu încălzim încă tigaia. În ulei, punem usturoiul și ardeiul iute (al meu a fost un vârf de ardei uscat foarte iute).

Încălzim tigaia la foc mic, fără însă a ajunge să călim sau să gătim usturoiul. Doar cât să se încălzească și să aromeze uleiul.

Turnăm uleiul aromat cu tot cu usturoi și ardeiul iute peste morcovi. Amestecăm bine, să fie uns fiecare firicel de morcov.

Dacă nu aveți chef să vă complicați cu încălzitul uleiului, foarte bine, punem uleiul rece, usturoiul mărunțit și ardeiul iute exact așa cum sunt.

Adăugăm și oțetul și verificăm de gust. Suplimentăm ce ni se pare necesar.

Salata asta se poate servi imediat, dar e și mai bună a doua zi, după ce morcovii s-au marinat în amestecul de condimente și oțet. O țineți la frigider, într-un vas închis etanș.

Așa am făcut și eu cu morcovii mei colorați, doar că pe cei mov i-am pus într-un borcănel separat ca să nu mi-i picteze și pe ceilalți.

I-am dus la întâlnire pe toți doar în momentul servirii. Am presărat semințele de susan și asta e.

Related Articles

Vinete umplute cu carne de vită și sos bechamel (Papoutsakia)

allandalla

Fond brun de vită și demi glace

allandalla

Ciorbă de praz și lobodă

allandalla

Lasă un comentariu