Calorică, dar delicioasă. Fiind preferata lui fiu-meu, îi veți vedea mâinile prin poze la prepararea ei.
+: delicioasă. consistentă, bună de servit in we sau la mese de familie lărgită
-: calorică, 3 ore de preparare, niciodată nu e destulă
Ingrediente:
Sos bolognese:
- 800 g – 1.000 g carne tocată de vită
- 2 cepe galbene
- 1 morcov ~ 50 g
- 1 țelină minusculă ~ 50 g
- 3-4 linguri ulei de gătit
- 400 ml suc de roșii sau roșii tocate
- 2 linguri bulion
- 50 ml vin alb sec sau apă, zeamă de legume sau carne
- sare, piper, paprika afumată, 1 foaie dafin, cimbru
Sos bechamel + brânzeturi:
- 100 g unt
- 100 g făină
- 1l lapte
- 40 g parmezan
- 40 g brânza Cheddar sau cașcaval
- mozzarella
- sare, piper alb, nucșoară
Foi lasagna:
- 3 ouă
- 300 g făină
- 1 lingură ulei de măslne sau alt ulei vegetal
Preparare:
În 3-4 linguri de ulei, călim ceapa până devine translucidă.
Când ceapa e călită, adăugăm morcovul și țelina cubulețe mici. Italienii numesc combinația de ceapă, morcov și țelină ”Sfânta treime” și o folosesc la baza multor sosuri. O folosim și noi. Și călim legumele până transpiră.
Apoi adăugăm carnea și avem grijă să o presăm cu lingura să se desfacă în mărunțele autonome, pentru că are tendința să se strângă în bulgărași de carne și, oricât ar fi de apetinsanți, nu ne dorim asta pentru lasagna. Așa că o mărunțim, chinuim și decimăm.
Când carnea e luată de val și căldură și își pierde culoarea rozalie, suntem atenți. Pentru că se va rumeni, ceea ce e foarte bine, doar că nu vrem să se prindă de cratiță și nici să se ardă. Când își pierde zeama și amestecatul devine un pic greoi, e timpul să adăugăm vinul sau apa sau zeama de legume sau carne. Aburul produs de vin va ajuta carnea să se prepare și va da o aromă aparte, dulceagă și subtilă. D`oh!
Va arăta cam așa:
Când nu mai poate și nu mai poate, când și-a săvârșit la preparare toate sucurile personale și de împrumut, e timpul pentru bulion și sosul de roșii. Le adăugăm, amestecăm, așteptăm să dea un clocot la foc mic și e timpul să le lăsăm pe toate în pace. Vreo 2-3 ore sau cât avem la dispoziție. Cu cât stă sosul mai mult la foc mic, cu atât e mai savuros. Eu l-am pus uneori la Crock Pot și a făcut diferența. Foc mic, timp îndelungat. Hai să fie măcar 2 ore.
Bun, avem timp berechet pentru foile de lasagna, în caz că nu le aveți cumpărate.
Dacă sunt cumpărate, foarte bine merci, le scăldați 2-3 minute în apă fiartă înainte de a monta lasagna.
Dacă nu, le faceți voi că nu e greu și nici nu durează mult. Făină, ouă, sare și, opțional, ulei.
Cântărim 300 g făină și facem un castel pe masa de lucru. Năruim pe centru castelul cu degetele, facem un căuș prietenos în care așezăm 3 ouă. Adăugăm și o lingură de ulei.
Înglobăm încet făina, dinspre interior spre exterior, până avem un cocoloș de cocă.
Așa ceva:
Îl împărțim în 4 bucăți și ne apucăm de întins foi. Fie cu sucitorul, fie cu aparatul de paste dacă avem. Noi am avut.
Obținem 4 foi frumușele, mă rog, în funcție de cât ne-am străduit. Ideea e să fie totusi lucrate, elastice și catifelate.
Tadaaaam:
Le lăsăm să se usuce cât facem ca niște profesioniști sosul bechamel.
Sosul bechamel se face așa, știu că știți, dar recapitulez pentru mine pentru când voi repeta rețeta:
Primul pas, ca să nu uităm, e să punem la încălzit 1l de lapte. Cât stă pe foc și ținem un ochi pe el să nu dea în clocot și pe delături, încingem într-o tigaie generoasă și preferabil neaderentă 100 g unt. Jumatate de pachet de unt. Am stabilit deja că e o rețetă calorică. Dar yumm.
Cum s-a topit el binișor, untul zic, punem 100 g făină și o amestecăm energic cu untul topit. Nu plecăm nicăieri la pasul ăsta, trebuie să călim făina. Sigur, dacă vreți mai dietetic și mai mimimi, nu o țineți să se călească mult, ideea este ca sosul, în final, să nu aibă gust de făină. Eu insist, asta pentru că sunt nesigură și anxioasă.
Caaaam așa:
Ei, bine, când făina mai are puțin și se revoltă în cocolașe, adăugăm treptat laptele încălzit.
Pic, pic, amestecăm, iar pic, pic, iar amestecăm.
Vom obține un sos mai gros decât smântâna, catifelat și lucios, peste care vom presăra un praf de sare, unul de piper alb și unul de nucșoară. Dacă, prin absurd, nemernicul nu vrea să coopereze, băgați un tel în el, un mixer sau, în caz de extremă urgență, treceți-l prin sită. Oricum, nu mor caii când vor câinii, și nici bechamelul nu colapsează la primul cocoloș, să fim bravi!
Voila!
Noi am adăugat brânzeturile rase (cu excepția mozzarellei) în sosul bechamel. Voi faceți cum vreți, fie ca noi, fie le veți presăra peste sos când montați straturile de lasagna.
Avem, așadar, sosul bolognese, bechamel și foile de lasagna.
Scufundăm 2-3 minute foile de lasagna în apă fiartă.
Ne apucăm de montat. Ungem tava și primul strat va trebui sa fie unul dintre sosuri, bolognese sau bechamel. Noi am pus bolognese. Urmeaza primul strat de foi, apoi sosul bechamel. Putem adăuga acum mozzarella felii din loc în loc. E rândul sosului bolognese din nou si repetăm straturile încă o dată. Ultimul strat va fi de bechamel, peste care mai presărăm parmezan ras sau cașcaval.
Băgăm tava în cuptorul încins, la 180 C și o lăsăm să se rumenească.
O lăsăm să se răcească un pic pentru a se tăia mai ușor.
La bună lasagna!