Când ţi-a rămas friptura de ieri sau când n-ai rost de mâncare şi plozii vor ”ceva bun”. Sau când vin prietenii la o bere și singura soluție e să scormonești prin frigider. Și ți-e prea jenă să le pui pe masă doar cutia cu branzeturi. Și, of course, zici să te dai mare că știi să gătești chestii cu denumiri intimidante. Spui quesadilla, îți dai nonșalant părul de pe o ureche și servești ceea ce urmează.
Ingrediente:
- 2 piepți de pui sau orice friptură rămasă de cu seară sau fără, na, ca să pun tag și pentru vegetarieni
- 2 ciuperci mari (în cazul în care nu puneți carne, suplimentați și voi ciupercile)
- 1 ardei mare gras și roșu
- 1 ceapă roșie și 1 galbenă
- brânzeturi; eu am avut mozzarella și gran padano
- foi tortilla, eu am avut de grâu cu ierburi mediteraneene.
- paprika afumată
- sare, piper, coriandru
Preparare:
Ungem o tigaie cu ulei vegetal și călim puiul tăiat fășiuțe. Dacă avem carne deja gătită, sărim pasul ăsta. Dar o putem condimenta.
Eu am pus peste pui paprika afumată, sare, piper și boabe de coriandru măcinate.
Apoi am gătit-o la foc mediu până s-a pătruns. Dacă vi se pare că scade prea mult lichidul sau ați dat focul prea tare, turnați un pic de apă sau vin alb.
Am scos din tigaie bucățile de pui rumenite și am așezat frumușel ceapa tăiată mărunt. În puțin ulei vegetal. Ideea e să se călească. Dacă vreți un gust ușor caramelizat si dulceag, turnați un gât de oțet balsamic peste ea și, eventual, juma de linguriță de zahăr brun. Nu e de sanchi, e pe bune că veți obține un gust intens din cepele alea.
Când ceapa e călită și devine translucidă, punem și ardeiul tăiat felii după capul nostru.
Îl lăsăm să se înmoaie puțin, apoi punem ciupercile feliuțe. Vedeți că lasă apă multă, așa că cer răbdare, tutun și un vin bun. Pentru voi. Ele nu sunt atât de pretențioase.
După o vreme la foc mediu, toate cele vor arăta așa:
Adică scăzute și pătrunse cât să mai aibă viață.
Stingem focul și trântim cu entuziasm niște pătrunjel mărunțit și o ceapă verde tocată. Dacă avem. Daca nu, nu. Eu am avut.
Acum vine partea migăloasă, dar nu într-atât încât să pară cuiva de netrecut.
Aranjarea pe foaia de tortilla.
Organizăm și noi toate chestiile doar pe jumătate din suprafața tortilliei, pentru că ulterior o vom împacheta.
Ca să fim siguri că se sigilează, începem cu un strat de brânzeturi rase.
Presărăm un strat de brânzeturi, apoi un strat de carne.
Urmează stratul de legume.
Și încă un strat de brânzeturi.
Dacă vi se pare interesant, puneți și o dungă de ketchup sau sos de brânză. Sau orice sos vă tentează. Eu am preferat să servesc sosurile lângă produsul final. Gen o lingură de maioneză, una de ketchup picant, una de piri piri cu usturoi. Și unul cumpărat de la mega pentru tortilla si nachos. Nu am poză cu ele.
Punem și verdețurile.
Odată terminată operațiunea ”umplerea”, îndoim foaia de tortilla de la jumătate, una peste alta. Cam așa:
Încingem tigaia, ungem cu puțin ulei tortilla pe ambele părți și o așezăm în tigaia încinsă pe o parte și pe alta până se rumenește și se înmoaie brânza.
Cam asta e tot. Se servesc calde și cu sos.