Asta e una dintre rețetele care se fac la noi în casă cel puțin de 2 ori pe lună.
Nu spun că e rețeta supremă de burgeri, ok, nu e, dar e una dintre preferatele casei Alandalicious.
Ingrediente pentru 8 burgeri:
- 1 kg carne tocată de vită, eu am avut pulpă de mânzat
- 2 – 3 cepe roșii tăiate julien
- 2 roșii
- feliuțe de castraveți murați
- 8 feliuțe bacon sau mai multe, după gust
- 8 felii brânză Ceddar sau de care vreți
- salata tăiată fâșii, eu am preferat eisberg
- sos
Ingrediente sos:
- 2-3 linguri maioneză
- 1 lingură ketchup picant
- 1/2 lingură chili ketchup
- 1/2 lingură sos worcestershire
- opțional 1 lingură sos barbecue
Preparare:
Se formează bile din carnea tocată de 120-125 g, pe care le aplatizăm cu mâna sub forma unor discuri. Am învățat de la Jamie că e preferabil ca burgerii în stare crudă să fie cu vreo 2 cm mai mari decât chiflele. La grătar se vor strânge pe mărimea chiflei.
Se sărează și se piperează acum sau înainte de a-i pune pe grătar. Se bagă la frigider minum 30 de minute.
Se taie ceapa peștișori.
Se încinge o tigaie cu jumătate de lingură de ulei, se călește ceapa 1-2 minute, apoi adăugăm peste ea o linguriță de oțet balsamic și, eventual, un vârf de linguriță de zahăr. Astfel ceapa se va carameliza. Călim și avem grijă să nu se ardă. O dăm de pe foc.
Cât stau burgerii la frigider, pregătim și celelalte ingrediente, tăiem roșiile feliuțe rotunde, la fel și castraveciorii murați. Tăiem câteva fâșii de salată.
Încingem o tigaie sau un grătar.
Ungem burgerii cu ulei și îi așezăm pe grătarul încins.
Se țin aproximativ câte 2-3 minute pe fiecare parte, depinde și de mărimea și grosimea lor.
În ultimul minut, punem peste burgeri câte o felie de brânză. Acoperim cu un capac și lăsăm ca brânza să se înmoaie. Tot acum putem pune pe grătar și feliile de bacon.
Tăiem chiflele pe jumătate și le încălzim pe grătar.
Scoatem burgerii și îi lăsăm să se odihnească preț de câteva minute. Cât pregătim sosul, amestecând ingredientele.
Amestecăm o parte din sos cu salata.
Acum putem monta hamburgerii.
Jumătate de chiflă, salata amestecată cu sos, câteva felii de castraveți murați, chifteaua de burger cu tot cu brânza, o felie de bacon, o linguriță ceapă caramelizată, o felie rotundă de roșie, capacul chiflei (eventual uns cu sosul rămas) șiiii…. poftă bună!