Image default

Tentacule de calamar mare

Ca o fraieră ce sunt, până azi nici nu bănuiam că există tentaculele astea pe piață. Am contemplat vreme de câteva minute și am fost cât pe ce să pun pariu că au greșit vânzătorii încadrarea de la caracatiță. Mă rog, noroc că m-a străfulgerat îndoiala. Asta și pentru că prețul era mult mai mic.

Am cumpărat un kilogram (vreo 8 tentacule) și arată cam așa:

Sinceră să fiu, în ciuda dilemelor despre tentacule, le-am gătit foarte asemănător ca pe cele de caracatiță, poate doar o idee mai scurt timpul de preparare. Din cele 8 tentacule, eu am ales să fac două preparate.

Unul a fost cu cartofi la cuptor, altul un soi de cockteil de fructe de mare. Dar, până la un punct, lucrurile au decurs într-o singură direcție.

Spălăm bine tentaculele. Nu le-am tăiat acum.

Pentru că sunt evlavioasă în materie de mâncare, am zis să fac așa zisul botez al tentaculelor, ca la caracatiță, teoretic, păstrează pielea și frăgezește tentaculele.

Așadar, am adus apa la fiert într-o oală și am scufundat preț de câteva secunde tentaculele în apa fiartă. Cu pauze de alte câteva secunde între scufundări, cam de vreo… 5-6 ori cred. Până când tentaculele s-au cârlionțat. Ideea e să lăsăm între scufundări un timp suficient cât să nu pierdem temperatura ridicată.

Într-o oală sub presiune, am pus jumătate de cană de apă (nu mai mult, veți vedea că tentaculele își lasă propria zeamă). Data viitoare încerc să nu pun deloc. Am mai pus câteva boabe de piper și 2 foi de dafin. Sare nu am pus, o dată de teamă că s-ar putea întări calamarul, a doua pentru că speram eu să fie sărat deja de la mediul lui natural (n-a fost).

Am lăsat la fiert sub presiune aproximativ 35 de minute, dar e pe încercate, în funcție de cantitate, de grosimea tentaculelor, de cât de mult urmează sau nu să le preparați în continuare.

În acest mod, pot spune cu mâna pe inimă că au ieșit fragede și bune și se pot mânca și așa deja. Mă rog, tăiate, frezate, condimentate, eventual cu puțin ulei, într-o salată, cerul e limita. Dezavantajul este că se strâng foarte mult la fiert și așa socoteală din târg nu se mai potrivește cu cea de acasă.

Eu am ales să fac așa:

Tentacule de calamar cu cartofi la cuptor

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 4 tentacule de calamar fierte deja
  • 2 cartofi albi
  • 6-8 cartofiori mov (pentru că fiică-mea crede cu tărie că îngrașă mai puțin și deja m-a convins)
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 căței de usturoi
  • 3-4 linguri ulei de rapiță
  • sare

Preparare:

Am încins cuptorul la 220 grade C.

Am curățat și tăiat cartofii cubulețe și i-am lăsat în apă rece.

Într-o oală am pus la fiert 2 l de apă. Când a dat apa în clocot, am adăugat 2 lingurițe de sare și vreo 2 linguri de oțet de mere. În ideea în care chiar ajută la eliminarea excesului de amidon. Am pus cartofii tăiați cuburi și i-am fiert preț de 4-5 minute, până au prins un strat exterior translucid. Am scurs apa și i-am băgat sub jet de apă rece. I-am scurs printr-o strecurătoare, apoi i-am transferat pe un prosop curat și uscat de bucătărie, să-și lase și ultimele urme de apă.

Am pregătit o tavă pentru cuptor, am pus un strat subțire de ulei, ceapa tăiată peștișori și cățeii de usturoi zdrobiți, dar nu foarte mici ca să nu se ardă.

Am adăugat peste toate astea cartofii și am amestecat. Un praf de sare și ce condimente mai vreți.

La cuptor preț de vreo jumătate de oră. La vreo 220 de grade C.

Cu vreo 5 minute înainte să-i scot (apreciem cam după cât de rumeniți sunt cartofii), am pus deasupra tentaculele de calamar.

Și voila!

Merg cu o salată grecească sau o salată verde.

Eu am folosit și un sos simplu de iaurt cu usturoi și chili, rețeta e mai jos.

Tentacule de calamar cu creveți și usturoi:

Ingrediente:

  • 4 tentacule de calamar fierte și tăiate în bucățele de 2 cm
  • 500 g cozi decorticate de creveți (din păcate, eu am ales varianta congelată)
  • o căpățână de usturoi
  • o legătură subțire de pătrunjel
  • 2-3 linguri ulei
  • o lămâie
  • sare
  • boia afumată dacă vă place

Preparare:

Am dezghețat creveții, i-am scurs bine de apă și i-am pus și pe ei într-un prosop de bucătărie să-și mai tragă apa. La creveții congelați, parcă niciodată nu e destul.

Am tocat cățeii de usturoi grosier si am tăiat tentaculele de calamar, peste care am pus paprika afumată.

Înainte să încălzesc tigaia, am turnat uleiul și am pus în tigaie cățeii de usturoi. Am dat la foc mic, așa încât, până se încinge uleiul, acesta să se aromatizeze de la usturoi.

Când s-a încins uleiul, am trântit în tigaie creveții și i-am perpelit vreo 3 minute, până s-au încovoiat și au prins o culoare mată.

Am adăugat și bucățile de tentacule de calamar, am mai lăsat jumătate de minut, am sărat și am stins focul.

Am turnat zeama de la o lămâie mică și o mână zdravănă de pătrunjel tocat.

Am pus alături sosul și bețișoare de apio.

Pentru sos:

Ingrediente:

  • 1 iaurt mic grecesc
  • 1 lingură sos jalapeno chili ketchup
  • 3 căței de usturoi pisați
  • chili uscat și râșnit
  • sare

Related Articles

Cartofi și fenicul la cuptor

allandalla

Salată rusească Șuba

allandalla

Pilaf cu carne de pasăre

allandalla

Lasă un comentariu