Variantă la burta de vită alla Fiorentina. 🙂
E ușor de făcut, super gustoasă pentru cei care iubesc burta de vită.
Ingrediente:
- 800 g burtă de vită prefiartă (am fiert burta de vită curățată la oala sub presiune cam 35-45 minute), dacă găsiți de cumpărat o burtă prefiartă de calitate, foarte bine, scăpați de un pas al preparării
- 1 morcov
- 1/2 țelină mică sau, dacă vreți să fie ca la carte, vreo 2 tije țelină sau apio
- 1 ceapă medie
- 200 ml vin alb sec sau demi
- 400 g roșii tocate sau piure de roșii
- sare, piper
- 1 foaie de dafin
Preparare:
Întâi de toate, am spălat burta de vită. De regulă, se găsește burta de vită curățată, eu așa am avut.
Opțional, pentru a reduce din gustul specific de burtă de vită, o puteți ține 1-2 ore în apă cu oțet și bicarbonat. La un litru de apă adăugați 1-2 linguri de oțet și 2-3 lingurițe cu vârf de bicarbont de sodiu.
Clătiți burta, puenși-o într-o oală și dați în clocot vreo 5 minute. Scoatem burta și o lăsăm la răcorit, cât să putem îndepărta pielița de pe dosul ei, de pe partea netedă. Se va desprinde ușor cu mâna.
Am pus burta de vită curățată în oala sub presiune cam 35-45 de minute. Păstrați măcar o cană din zeama în care a fiert burta.
Am lăsat-0 un pic să se răcească, apoi am scos pielița de pe dosul ei și micile bucăți de grăsime.
Tocăm ceapa, morcovul și țelina sau tijele de țelină. Dacă pretindem că facem trippa alla Fiorentina, le călim în 2-3 linguri de ulei și se consideră că am făcut și il soffritto. 🙂 Baza de sos.
Presărăm sare și piper peste legume și călim vreo 2-3 minute la foc mediu. Punem și o foaie de dafin pentru aromă.
Italienii pun și doi căței de usturoi, pe care îi plimbă prin cratiță câteva minute și pe care apoi îi scot. Eu nu am făcut asta.
Tăiem burta de vită în fâșii subțiri, în funcție de răbdare și meseni, apoi o adăugăm în tigaie și lăsăm să se mai înmoaie și ea.
Când lichidul din tigaie a scăzut, punem vinul alb, cam un pahar. Va da aromă, va face aburi, se mai gătește burta, mai armonizează relațiile din tigaie.
Ținem pe foc mediu, se evaporă un pic din zeamă, adăugăm piureul de roșii.
Lăsăm iar la fiert, după primul clocot, facem focul mic. Ținem așa până când burta este fiartă bine. Puteți pune capac. Dacă se întâmplă ca zeama să scadă prea mult, adăugați din zeama în care a fiert burta.
Gustăm, condimentăm dacă e nevoie, stingem focul, lăsăm 2-3 minute, apoi punem în farfurii.
Deliciu!