Rețetă pentru zilele de primăvară bogate în verdețuri. La libera alegere verdețurile. Puteți face mâncarea asta doar cu frunze de spanac, sau de ștevie, sau de lobodă. Eu am avut așa:
Ingrediente:
- 1 kg spanac
- 3-4 legături ștevie
- 3 legături lobodă
- 2 legături mari leurdă
- 2 legături ceapă verde
- 1 legătură usturoi verde
- ulei vegetal
- sare, piper
- 250-300 g piure de roșii
Preparare:
Curătăm verdețurile și le spălăm temeinic. În cazul meu, chiar a fost nevoie pentru că am avut un spanac cules după ploaie și eram cam noroios.:)
Nu le toacăm. Sunt și mai gustoase, și mai aspectuoase frunzele întregi.
De asemenea, eu nu le-am opărit în prealabil. Din simplul motiv că trebuie ulterior stoarse și am impresia că pierd o parte din aromă. Dacă vouă vă e mai ușor, puteți alege varianta asta. Însemnând că într-o oală mare cu apă adusă la punctul de fierbere, scufundați frunzele până se înmoaie. Le scoateți într-o sită și eliminați cat mai mult apa.
Eu am ales însă varianta mai leneșă. Care e așa:
Întâi de toate am încins cuptorul la 210 grade C. Asta înseamnă foc măricel, dar nu maxim.
Apoi am ales o oală mare și înaltă. Cu fund gros. Am pus vreo 3 linguri de ulei de rapiță și l-am lăsat să se încălzească.
Am tocat ceapa verde și usturoiul, însă doar partea albă, și le-am călit cam un minut.
Am adăugat apoi și frunzele verzi de la ceapă și usturoi, tocate.
Am mai călit un minut, apoi am adăugat piureul de roșii. Am ținut pe foc până s-a mai redus sosul.
Pe rând, am adăugat frunzele. Fiind frunzele mai tari, am pus întâi leurda.
Am așteptat să se înmoaie.
Apoi spanacul și ștevia.
Până se înmoaie, am ajutat cu un capac peste oală ca să facă abur. Am amestecat în oală.
Apoi loboda.
Arată cam așa:
Când toate au renunțat la înfoială, am transferat amestecul de frunze într-o tavă de cuptor și am băgat la cuptorul preîncălzit. Unde am ținut vreo 30 de minute, până a scăzut un pic sosul.
Am pus pe masă imediat cu câte un ou fiert sau ochi, suntem o familie cu gusturi și fițe diverse.
Pentru cine ține post sau vrea vegan, merge cu mămăligă sau pâine țărănească.