Tapenade, o rețetă pentru antreu sau pentru o cină frugală. Pe felii de pâine de casă, prăjite sau pe ce/ alături de ce vreți.
Ingrediente tapenade:
- 125 g măsline fără sâmburi, eu le prefer pe cele Kalamata
- 1 lingură de capere conservate, clătite și scurse bine
- 2-3 fileuri anșoa
- 3-4 căței de usturoi
- 4 frunze busuioc proaspăt sau 1/2 linguriță frunze uscate
- 1/2 linguriță cimbru
- 1 linguriță muștar
- 1 linguriță zeamă de lămâie sau după gust
- piper
- 1 lingură ulei de măsline
Preparare tapenade:
E atât de banală prepararea, încât vă spun doar atât: puneți toate ingredientele într-un vas și băgați în ele blenderul vertical sau orice alt pasator sau chopper.
Fiți atenți totuși la:
– măsline.
De calitate și cât mai puțin sărate. Fileurile de anșoa, de regulă, sunt conservate în multă sare. Din acest motiv nici nu există sarea la ingrediente
– muștarul.
E bine să nu aibă alte arome (cum mai sunt cele cu hrean de pildă), eu prefer clasicul Dijon.
– condimente și ierburi
Puteți adăuga maghiran și/sau oregano dacă vă plac.
– Fileurile de anșoa.
Dacă sunt prea sărate, le puteți trece printr-un jet de apă.
Eu le-am pus pe felii de pâine prăjită, dar și în castron. Pe post de antreu.