Ingrediente:
- 1 kg pulpă de miel cu os, am avut partea posterioară
Marinada:
- 5 căței de usturoi zdrobiți pentru marinadă și încă 5 feliați pentru împănarea cărnii
- 1 linguriță de muștar cu boabe
- 1 linguriță melasă de rodie
- 1 linguriță frunze uscate de rozmarin
- 1 linguriță frunze uscate cimbru
- 1/2 linguriță oregano uscat
- 1/2 linguriță piper
- 1 ardei iute sau praf chili
- 1/2 linguriță paprika afumată
- 1/2 linguriță turmeric
- 1 – căni vin alb sec sau demisec
- 1 foie dafin
- 1 baton mic de scorțișoară
- 1 lingură ulei de măsline
Preparare:
Se curăță pulpa de miel de excesul de grăsime.
Se sărează peste tot, din belșug, eu am pus cam 1-2 linguri de sare.
L-am lăsat într-un vas închis etanș, la frigider, de pe o zi pe alta.
A doua zi, am spălat pulpa de sare și am uscat-o cu un prosop de bucătărie.
Am împănat carnea cu felii de usturoi și frunze de rozmarin, făcând crestături din loc în loc, cu preponderență la îmbinări.
Am preparat marinada amestecând toate ingredientele și am așezat pulpa din nou într-un vas închis etanș, de data aceasta în marinadă.
Am lăsat la marinat carnea vreo 12 ore, puteți peste noapte, puteți mai puțin.
Când a sosit timpul gătirii, am scos carnea din frigider și am lăsat-o la temperatura camerei cel puțin 1/2 h.
La multicooker, puteți încerca așa:
- rumenire (nu turnați încă marinada) câteva minute pe toate părțile
- turnați sosul
- 1 oră pe funcția meat/ stew high dacă vă grăbiți sau 4 ore slowcooker pe high sau 8 pe slow; totuși, cu cât e gătită mai lent la temperatură scăzută, cu atât va fi mai savuroasă
- ca să iasă rumenită, puteți pune bucata de carne pe grătarul multicookerului, dacă nu, la final, în cuptor la 200 grade C, pe ventilație, vreo 5-10 minute. Pentru slowcooker (nu multicooker), puteți folosi un prosop de bucătărie sub capac pentru a împiedica formarea aburului și scurgerea apei în oală.
Pentru cuptor:
Am încins cuptorul la 200 grade.
Am așezat carnea într-un vas de yena. Dacă aveți de gând să o gătiți împreună cu cartofi sau alte legume, mai așteptați un pic cu acestea, le puteți pune pe la jumătatea timpului de preparare a mielului.
Am băgat pulpa de miel în cuptorul încins la 200 de grade preț de vreo 20 de minute, cât să se rumenească rapid, apoi am redus temperatura la 160 de grade C. A mai stat la cuptor în jur de 1,5 – 2 ore. Depinde și de mărimea pulpei.
Cert este ca o veți vedea rumenită și suculentă și veți ști că e gata. Dacă aveți îndoieli, dar și un termometru pentru friptură, temperatura internă, măsurată în pulpă, când băgați termometrul paralel cu osul, ar trebui să vă arate vreo 70-75 grade C. Dacă nu aveți termometru, dar infigeți furculița în carne, ca să fiți sigur că e suficient gătită, ar trebui să se scurgă o zeamă limpede și fără sânge.
Cam atât. Nimic complicat. Însă foaaarte gustos.