Saramura de pește este o rețetă rapidă, ușoară și ieftină. Bine, în privința prețului, depinde și ce pește alegeți.
Rețeta mea este una de făcut în bucătăria de bloc, simplă, neapărat picantă și usturoiată.
Ingrediente:
- 6-8 fileuri de pește, eu am avut doi bibani de mare și doi chefali pe care i-am filetat; nu am folosit peștii întregi pentru simplu motiv că familia mea e cam sclifosită în privința oaselor de pește, dar păstrez oasele, capetele și cozile pentru stock de pește. Pentru peștii mici și medii, merge foarte bine varianta în care îi gătiți întregi, dar dacă aveți un pește mare, îl puteți porționa în medalioane.
- 500 ml apă fierbinte
- 2-3 roșii medii
- 2 ardei grași sau kapia
- 1-2 ardei iuți
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper
- 1/2 linguriță cimbru
- 6 – 7 căței de usturoi pisat sau tăiat mărunt, după gust
Preparare:
Curățăm peștii de solzi și intestine.
Eu i-am filetat și le-am tăiat capetele și cozile, voi îi puteți lăsa întregi. Se usucă de apă, se sărează.
Încingem grătarul foarte bine și pregătim saramura.
Punem la fiert 500 ml apă cu 1 linguriță de sare, piper și cimbru.
Eu am lăsat ardeii iuți și roșiile întregi, dar am tăiat în jumătăți ardeii. Asta ca să-mi fie mai ușor de curățat după coacere în privința semințelor.
Întâi am pus pe grătar legumele.
După vreo 5 minute, au arătat așa:
Am curățat legumele de pielițele arse.
Am mai tăiat ardeii fâșii și am zdobit roșiile.
Am pus totul în vasul cu apă fiartă, la foc mic, până a fost gata și peștele.
Fileurile de pește pe grătar (puteți folosi și tigaia), întâi cu pielea în jos vreo 2-3 minute, apoi 1-2 minute pe partea cealaltă. Când sunt pătrunse, se vor desprinde ușor.
Am stins focul saramurii și am adăugat în ea cățeii de usturoi zdrobiți.
Am așezat peștele într-un vas pentru servit, apoi am turnat saramura peste el.
Am lăsat cam 10 minute să-și împrumute gusturile și am servit cu mămăligă.
În altă variantă de gătit, mai puteți face așa:
Coaceți ardeii. Ca să fie mai simplu curățarea lor ulterioară de seminșe, vă sfătuiesc să scoateți cotorul cu semințe înainte de a coace ardeii.
Eu folosesc o tablă specială pentru copt ardei și vinete. După cum știți, merg copți și în cuptor, la foc mare.
Odată copți, îi țineți într-un vas cu capac, se vor curăța mai ușor datorită aburilor.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4962″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Dacă vreți să evitați ca roșiile să se spargă pe grătar și să aveți de-a face cu zeama scursă, le puteți opări în apă fierbinte.
Eu le crestez înainte, apoi le scufund în apă fierbinte cam jumătate de minut. Se vor curăța ușor de pieliță.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4976″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Puteți pune pe grătar peștele sau într-o tigaie antiaderentă, chiar și fără ulei, pentru gustul de fum. Mai ales la peștii cu pielea grasă, chiar nu e cazul. În pozele de mai jos am avut file de crap.
Tăiem roșiile după cum avem chef, eu le-am tăiat cubulețe. Am pus 500 ml apă peste ele și toate condimentele. Dăm câteva clocote, stingem focul, adăugăm ardeiul copt tăiat și el după preferință. Apoi usutroiul.
Ca mai sus, așezăm peștele într-un vas și turnăm saramura peste el. Lăsăm să se armonizeze gusturile.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4977″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]