Cap de piept de porc – o bucată foarte aromată, carne, grăsime și oase. Problema este că cere timp îndelungat de gătire la temperatură scăzută. Fie pe plită într-o cratiță de fontă, cu capac, fie la cuptor, fie la crockpot. Eu prefer ultima variantă din comoditate.
De obicei așez bucata de carne și legumele în oala de slow cooker seara, setez pe low si o las până dimineața, în jur de 6-8 ore.
Înainte de servire, feliez de-a lungul coastelor.
Puteți băga la cuptor pentru o rumenire suplimentară, când puteți adăuga și un strat de sos sau glazură lipicioasă. Puteți felia și înainte de gătire sau doar să crestați, depinde și de cum veți alege să o serviți.
Ingrediente Cap de piept de porc:
- 1 bucată cap de piept de porc, în jur de 1 kg
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1/2 țelină mică
- opțional, 4-5 căței de usturoi
- sare, piper
- cimbru, chili sau boia de ardei, 1 foaie dafin
- 200-250 ml vin sec sau demisec
- apă sau zeamă de carne sau de legume, dacă aveți
Preparare Cap de piept de porc:
Pregătim bucata de carne. Dezlipim pielița de pe oase sau o tăiem între ele. Nu se desprinde greu, băgăm vârful cuțitului sub ea și apoi, cu puțină forță tragem de-a lungul oaselor. Dacă e prea tare, doar crestăm între oase.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3976″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Dacă aveți timp, marinați carnea cel puțin câteva ore până la 12-24 de ore în vin, alături de celelalte ingrediente. Dacă nu, nu.
Dacă nu vreți în vin, puteți face o saramură din apă, sare și alte condimente. La 2 l de apă, vreo 3 linguri cu vârf de sare. Va frăgezi carnea și, în funcție de condimente, o va și aroma.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3978″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Dacă nu avem timp pentru marinadă, folosim condimentele înainte de gătire. Puteți felia carnea și acum.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3979″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Înainte de a pune carnea în cuptor sau cratiță, o scurgem bine, o tamponăm cu șervete de bucătărie pentru a absorbi excesul de apă, apoi o rumenim întâi într-o tigaie cu puțină untură sau ulei. Pe toate părțile. Abia apoi, o așezăm în vasul de gătit.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3980″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Tăiem ceapa, morcovii și țelina cum vă plac vouă. Eu le-am lăsat mai măricele, având în vedere că e un preparat mai ”dintr-o bucată”.
Ungem cu ulei sau untură vasul, așezăm legumele și apoi carnea. Turnăm vinul și condimentele. După caz, puțină apă.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3981″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Dacă băgați la cuptor, acoperiți tava cu o folie de aluminiu sau cu hârtie de copt. Abia spre final scoateți folia și lăsați să se rumenească. Pentru cuptor și pentru genul acesta de preparate, mi se par ideale vasele yena sau cele din fontă. Ba chiar la cele din fontă e avantajul că se poate începe gătirea pe plită și se poate muta apoi în cuptor.
Oricum ar fi, e de așteptat să vă ia măcar 2-3 ore.
La cuptor, încălziți la 150-160º Celsius.
Pe plită obligatoriu la foc mic. Cu capac.
Stropiți din când în când cu sosul din tavă și puteți întoarce măcar o dată bucata de carne.
Mai ales la cuptor, e preferabil să verificați să nu scadă sosul prea mult. Dacă se întâmplă, adăugați puțină apă fierbinte.
Spre finalul gătirii, când carnea este pătrunsă, furculița intra ușor în ea și carnea se desprinde ușor de pe oase, e timpul să descoperim capacul și să o lăsăm la cuptor încă 20-30 de minute să se rumenească.
Deși e foarte arătoasă servită întreagă, puteți opta și pentru varianta porționării, eventual înainte de faza de rumenire.
Pentru asta, însă, o scoatem din vas și o lăsăm să se răcorească măcar 15 minute înainte de a o tăia.
Repet, puteți felia înainte de gătire bine merci. Eu prefer sa nu o fac din simplu motiv că mi se pare că gătită bucata întreagă, rămâne mai suculentă.
Feliem de-a lungul coastelor. Acum putem adăuga sos barbecue sau orice amestesc preferat aveți. Eu folosesc un amestec de sos barbecue, ketchup iute sau sriracha, sos de soia și puțină miere. Uneori adaug și usturoi pisat. Ungem feliile cu sos și băgăm la cuptor până se rumenesc.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”3982″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Ca să nu aveți mustrări de conștiință și să nu vă certe silueta, cum mi se întâmplă mie, însoțiți și voi coastele astea grăsuțe și rumene cu o salată mare și bogată.