Image default

Pui vânătoresc (cacciatore)

Pui vânătoresc (cacciatore) – o rețetă extrem de aromată, care face din carnea de pui o vedetă. Deși nu sunt un fan al cărnii de pasăre, în general, rețeta aceasta, ca și cea de pui cu smântână, mă face să o gătesc și să o savurez cu entuziasm.

Ca de obicei, ca la orice rețetă, veți găsi variante peste variante. De bază sunt: carnea de pui, ardeiul gras, măslinele, ciupercile și puiureul de roșii sau roșiile tocate, proaspete sau din conservă. Dacă aveți în casă aceste ingrediente, plus ceva ierburi aromatice, treaba e ca și făcută.

Noi folosim următoarele:

Ingrediente pui vânătoresc (cacciatore):

  • 1 kg carne de pui, preferabil cu os pentru mai multă aromă, eu am avut pulpe superioare
  • 1 – 2 cepe
  • opțional, 1 morcov, 1/4 țelină mică, eu folosesc
  • 4 – 5 căței de usturoi
  • 250 – 300 g ciuperci, preferabil de pădure, rețeta clasică menționează hribii; eu nu am avut în casă, am folosit 250 g champignons brune și 10 g trâmbița picitului deshidratate (le-am hidratat înainte de folosire)
  • 2 ardei grași
  • 400 – 500 g roșii tocate sau passata
  • opțional, dacă preparatul mai cere lichid, 100 – 200 ml supă de pui/ legume/ apă caldă
  • opțional, o ceașcă de vin sec pentru deglazare
  • 2 linguri ulei pentru gătit
  • sare, piper
  • pătrunjel proaspăt, busuioc, rozmarin
  • 3 -4 linguri măsline și, opțional, pentru ușoară aciditate, 1 lingură capere

Preparare pui vânătoresc (cacciatore):

Eu am pregătit la multicooker, dar principiul e același, alegeți o tigaie înaltă sau o cratiță în care să încapă bucățile de pui pe un singur strat.

Punem 2 linguri de ulei în vasul pentru gătit, așezăm bucățile de pui (sărate și piperate) cu pielea în jos și le rumenim apoi pe toate părțile. Nu vă grăbiți, rumenirea va da savoare. La multicooker, eu am folosit funcția brown/ sote low.

Pe plită, focul trebuie să fie mic spre mediu, astfel încât să nu se ardă la exterior bucățile de carne, dar nici să nu adune apă/ abur. Faceți rumenirea fără capac.

Odată rumenită carnea, scoatem bucățile de pui pe o farfurie și le lăsăm să-și aștepte rândul.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4479″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Tocăm legumele după preferință, eu am tocat cubulețe mici ceapa, morcovul, țelina și usturoiul, iar ardeiul ciupercile bucăți mai mari.

În același vas în care carnea de pui și-a lăsat grăsimea, punem pe rând ceapa tocată, morcovul și țelina. Se călesc până se înmoaie. Adăugăm apoi usturoiul și ardeiul gras. Când și acestea s-au înmuiat, adăugăm ciupercile.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4498″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Lăsăm pe foc până se evaporă apa. Deglazăm cu puțin vin sec și așteptăm să se evapore alcoolul.

Acum punem ierburile aromatice, busuioc, rozmarin, oregano și piureul de roșii sau roșiile tocate. Dacă vi se pare necesar, adăugați supă de carne/ legume/ ciuperci sau apă.

Adăugați măslinele și, dacă vi se pare interesantă opțiunea, și câteva capere.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4500″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Lăsați să fiarbă la foc mic, cu capac, până ce puiul e pătruns și și-a tras toate aromele.

La multicooker, eu am folosit opțiunea poultry pe high pentru 15 minute.

Spre final, ridicați capacul și mai lăsați să scadă sosul. Puteți băga și la cuptor câteva minute în același scop.

Dacă, totuși, aveți prea mult sos în cratiță, la nevoie, scoateți bucățile de carne într-un alt vas și reduceți sosul pe plită, la foc mare, până obțineți consistența dorită de voi.

Pui cacciatore

Eu am servit puiul cacciatore cu mămăligă caldă, dar poate fi însoțit de orice garnituri doriți, paste, orez, piureuri de legume, legume la abur sau chiar și cu o felie mare de pâine pe vatră.

[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4504″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]

Related Articles

Orez basmati & sălbatic cu lămâie

allandalla

Varză dulce călită la cuptor, cu mămăligă

allandalla

Sarmale în foi de varză murată

allandalla

Lasă un comentariu