Paste cu gălbiori și smântână – o rețetă simplă și spornică, dar mai ales parfumată și consistentă.
Dincolo de obișnuita ciulama sau tocăniță de gălbiori, unde, pentru familia mea, gustul e un pic cam prea intens, chiar dacă o însoțesc de mămăligă de exemplu, rețeta asta pare să fie o variantă mai armonioasă a ingredinetelor.
Vedeți și voi. Până la combinarea sosului de smântână și ciuperci cu pastele, sosul poate fi folosit bine merci ca atare, repet, cu mămăligă, cu orez, cu o felie de pâine densă, de casă sau ca sos pentru fripturi, mai ales pentru cea de vită.
Ingrediente Paste cu gălbiori și smântână:
- 300 g paste
- 300 – 400 g gălbiori
- 200 ml smântână pentru gătit
- 1 lingură unt
- 1 lingură ulei pentru gătit
- 4 căței de usturoi dolofani
- sare, mult piper negru și alb
- o crenguță cimbru proaspăt, dacă nu, un vârf de linguriță cimbru uscat, cimbrul merge întotdeauna cu ciupercile, în cazu de față, dacă dați pe la supermarketuri sau în grădină peste un cimbru lemon e și mai bine!
- opțional, câteva boabe de piper verde, o frunză proaspătă de salvie
- pătrunjel sau mărar pentru decor și nu numai, la final, poate fi și busuioc proaspăt, la mine plozii îl preferă, eu nu prea în combinația asta, dar na
- opțional, 1/2 zeama de la o lămâie sau lime (s-a întâmplat ca eu să am lime, e mai dulceagă și mai parfumată)
- 2 gălbenușuri
- parmezan ras și/ sau brânză ceddar maturată, cu cea din urmă mi se pare că se însoțesc absolut perfect!
Preparare Paste cu gălbiori și smântână:
Curățăm gălbiorii de pământ și alte impurități. Ai mei, deși luați din supermarket, au fost cam murdari. I-am curățat sub jet de apă. O să vedeți multe recomandări de a curăța ciupercile cu un prosopel de bucătărie, cu o cârpă de bumbac, cu o perie moale, numai să nu-i băgați în apă! Recomandările sunt corecte, doar atunci când nu ai niște ciuperci culese după ploaie sau care nu au fost scuturate imediat, la cules, fiecare în parte.
În cazul meu, jet de apă puternic până și-au căpătat figurile inițiale. Apoi lăsate la scurs în strecurătoare. Logica din recomandările ”fără apă” ține și de faptul că ciupercile sunt ca niște bureți, care absorb lichid imediat ce le dai unul. Așa încât, odată puse în vasul de gătit, se trezesc să lase apă. Nu doar a lor, personală, ci și aia acumulată la spălat. Așa că, de multe ori, se fierb în loc să se călească/ prăjească.
Recomandarea mea e ca după strecurătoare, să țineți ciupercile și într-un prosop de bucătărie până lasă o bună parte din apă. Va conta la gustul final.
Dacă faceți sosul de gălbiori cu paste, puneți acum apa la fiert. Când dă în clocot, fierbeți pastele conform indicațiilor de pe cutie.
Dacă le faceți voi, știți, 3 ouă, 300 g făină, 1 lingură ulei.
Încălzim o tigaie înaltă, în care punem o lingură de unt și una de ulei pentru gătit. Uleiul va ajuta untul să nu se ardă, iar untul va rumeni ciupercile, insinuându-se ca un nemernic în gustul gălbiorilor. Nu că ei nu ar avea gust, au, au din plin, dar uneori, mai ales în cazul gălbiorilor seniori, unul cam prea intens. Pe încercate!
Nu am tăiat gălbiorii, acum erau foarte fragezi și pricăjiți, așa că i-am lăsat întregi.
I-am lăsat la călit cam 10 minute, la foc mare (pentru că fuseseră inmuiați), așteptând să se evapore apa și să prindă o vagă crustă de rumeneală.
Adăugați condimentele. Sare, piper, cimbru, salvie, ce vreți voi.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4951″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Dacă se rumenesc prea repede și nu se înmoaie destul, adăugați o ceașcă de vin alb/ apă/ stock de legume sau ciuperci, ideea e ca la finalul călirii, ciupercile să fie moluțe.
Acum urmează usturoiul zdrobit și mărunțit, adăugat în tigaie, lăsat măcar 5 min să-și facă de cap, sau cât îi ia lui, în funcție de mărime, foc etc. Să nu se ardă, dar să se și dea în stambă lăsând aromă.
Apoi, ultimul pas, smântâna pentru gătit (puteți folosi și smântână normală, acră, doar că nu trebuie ținută mult pe foc ca să nu se brânzească). Țineți la foc mic până se omogenizează și vi se arată un sos alb, ușor gălbui de fapt, aromat și bine legat.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4952″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”2″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Tadaaaam… gata, aveți un sos de gălbiori.
Dacă s-au fiert pastele, le puneți în tigaia cu sos, plus 2-3 polonice de apă în care au fiert pastele. Nu aruncați apa, e posibil să vreți un sos mai diluat mai târziu, mai ales că pastele vor mai absorbi lichid.
Dați un clocot și stingeți focul. Adăugați acum cele 2 gălbenușuri. Omogenizați.
Presărăm brânzeturile rase, după gust și ierburile proaspete.
[fat_adv_gallery layout_type=”grid” display_type=”full” overlay_style=”icon-view” popup_type=”magnificPopup” popup_transition=”lg-slide” image_size=”475×475″ data_source=”list_id” gallery_ids=”4955″ filter_type=”isotope” animation_filter=”1″ column=”3″ item=”” show_pagging=”” padding=”col-padding-5″ bg_color=”inherit” title_style=”” order_by=”none” order=”DESC” ]
Se mănâncă imediat. Mult și bine.