Nu am arzător fondue, dar am făcut fondue. Părea intimidant. Nu e.
Dintr-o vanitate nejustificată, am folosit branză Gruyere, Beaufort si Savoyard. E exagerat, puteți folosi orice brânză maturată, aromată sau cașcaval. Socotesc, la vremea asta, că tot ce contează e să fie aromat, bun și ușor de folosit. Am mai adăugat un cățel de usturoi zdrobit, 250 ml vin alb sec și un cubuleț de unt.
A fost simplu. Mai mare bătaia de cap au fost însoțitoarele pentru fondue. La mine au fost: castraveți cruzi și murați, cârnați chorizo, măsline verzi, felii de morcov, sparanghel sotat, felii de mezeluri, fâșii de ardei gras și crutoane.
Dacă nu aveți arzător pentru fondue, ideea e să aveți o cratiță cu fund gros. Mărunțiți pe cât posibil brânzeturile și ungeți cratița.
Punem în cartiță cubulețul de unt și usturoiul mărunțit. Cât încă nu e încins vasul. Lăsăm să se topească untul.
Apoi adăugăm brânzeturile și vinul. Focul mic și amestecăm continuu.
Când brânza e topită complet, servim bine merci cu diverse chestii.
Cam așa: