Din seria ”tarte sărate preferate”.
Cel mai mâncător de timp, bibiluri și mimiluri este aluatul. Și numai dacă vă grăbiți. Dar nu e greu. Pentru gătitul acasă, în și pentru familie, mi se pare cel mai eficient. Dacă vă planificați, puteți face aluatul cu o zi înainte, apoi coaceți tarta înainte de cină, prânz, când vreți voi s-o serviți.
Ingrediente:
- aluat pentru tartă sărată (click pe link pentru rețetă)
- 250 g ciuperci (din păcate, eu am avut doar champignon aici, dar e de 10 ori mai bună cu amestec de ciuperci de pădure)
- 1 ceapă măricică
- 3 căței de usturoi
- 100 ml lapte
- 100 ml smântână lichidă pentru gătit
- 3 ouă
- opțional, 50 g brânză maturată/ cașcaval/ alte brânzeturi
- sare, piper, cimbru
- 2-3 linguri ulei
Preparare:
Facem întâi aluatul de tartă.
Curățăm ciupercile, asta însemnând spălate în jet de apă, la nevoie, curățate cu o periuță moale.
Punem la încins o tigaie, tocăm ceapa și o călim în ulei până se înmoaie, cu un praf de sare. Nu multă, vom mai săra pe parcurs.
Tăiem ciupercile fie feliuțe, fie cubulețe, cum ne plac. Le adăugăm în tigaie.
Aruncăm și un praf de cimbru peste ele și, dacă e nevoie, încă puțină sare.
Lăsăm până sunt gătite ciupercile și le-a scăzut zeama.
Stingem focul și le lăsăm la răcorit.
Într-un bol, batem ouăle.
Adăugăm peste ele laptele și smântâna pentru gătit.
În aluatul de tartă deja copt turnăm jumătate din cantitatea de ouă, lapte și smântănă. Punem și jumătate din cantitatea de ciuperci din tigaie.
Procedăm la fel cu celelalte jumătăți de cantități rămase.
Băgăm la cuptor, la 180 grade C. Vreo 25-30 min, dar depinde de cuptor.
Va ieși arătoasă, gustoasă și numai bună de pus pe masă fie ca antreu, fie ca fel principal. Eu o fac uneori pentru cină și-i pun alături o salată.
Ce rămâne, dacă rămâne, se poate mânca rece dimineața sau se poate lua bine merci la pachețel la școală și serviciu.