Gătită la foc mic câteva ore, ceafa de vițel este un deliciu și poate fi servită atât caldă, cât și rece. Este foarte potrivită pentru fel principal, dar o puteți pune și în sandwich-uri tăiată subțire, cu frunze de salată, puțină maioneză sau unt, muștar, castraveți murați și ce vreți voi. Pentru mine, motivul principal pentru care fac des această rețetă este tocmai pachețelul de școală al copiilor.
O mai pregătesc și sous vide, rețeta aici – Ceafă de vițel sous vide.
Ingrediente:
- 1 kg ceafă de vițel rulată
- 200-300 ml vin alb sec sau demisec
- opțional, un cubuleț demi glace
- sare, piper
- rozmarin, oregano, salvie, boia de ardei
- 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură unt
Preparare:
Opțional, dacă aveți timp, marinăm carnea în vin, adăugând sarea, piperul și celelalte condimente. Lăsăm cel puțin 2-3 ore, preferabil peste noapte. Până la 24 de ore dacă nu vă grăbiți. Întoarceți în acest timp carnea pe toate părțile.
Având în vedere forma aproximativ cilindrică a cărnii, cel mai simplu este să marinăm carnea într-o pungă cu ziplock, după ce am scos cât de mult aer s-a putut. În felul acesta, carnea va fi acoperită de marinadă mai ușor decât într-un vas, mai ales că nu avem o cantitate mare de lichid.
După perioada de marinare, scoatem carnea, o tamponăm cu un șervet de bucătărie.
Dacă nu marinăm, presărăm sarea, piperul și celelalte condimente pe toată suprafața cărnii. Ca să adere mai bine, putem unge carnea cu puțin ulei.
Pregătim o tigaie și rumenim carnea pe toate părțile, rapid, la foc mare, cu puțin ulei și unt. Cât să prindă o crustă colorată.
Turnăm zeama și așezăm carnea fie în vasul de multicooker/ slowcooker, fie într-o tavă de cuptor.
Pentru slow cooker, se ține la întâi pe funcția high vreo 2 ore, apoi alte 4-6 ore pe low.
Pentru multicooker sub presiune, functia meat 1,5 ore.
Puteți rumeni apoi carnea la cuptor la 160º C cu tot cu sos. Sosul va mai scădea și va însoți plăcut friptura. Dacă este prea mult, îl mai puteși reduce pe plită, într-o tigaie, până se îngroașă. Bineînțeles că îi puteți adăuga și alte arome, condimente, vin, agenți de îngroșare dacă vreți.
În varianta la cuptor, acoperim cu folie de aluminiu sau hârtie de copt tava, dacă folosiți un vas yena, folosiți și capacul.
Ținem primele 2 ore acoperit vasul, la 160º C, apoi scoatem capacul și mai lăsăm 1/2 – 1 oră să se rumenească.
În acest timp, turnăm din când în când zeama din vas peste carne și o putem întoarce și pe partea cealaltă.
Scoatem din cuptor și lăsăm la odihnit carnea vreo 20-30 de minute. Oricum se va tăia mai ușor cînd nu este fierbinte.