O rețetă delicioasă și versatilă, în care putem folosi legumele rămase prin frigider și orice fel de carne. De asemenea, garnitura e la alegere, de la orez, tăiței de orez, până la banalul piure de cartofi.
Nu că e musai, dar, în rețeta asta, e preferabil să marinăm carnea.
Așa că…
Ingrediente marinadă:
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură sos de stridii (oyster sauce)
- 1 lingură sos Teriyaki
- 2 căței de usturoi mărunțiți
- 1 cm rădăcină ghimbir rasă
- 1 linguriță ulei de susan
- 3 linguri de vin
- ½ linguriță condimente chinezești pentru wok
Ingrediente rețetă:
- 500 g carne de porc
- 2 linguri amidon
- 1 morcov tăiat pe lung, cât mai fin (eu am folosit un curățător de legume pentru fâșii subțiri)
- ½ țelină mică tăiată bastonașe fine
- 1 fir subțire de praz, feliat
- 1 ardei iute, tăiat rondele
- 2 căței de usturoi
- 1 ardei gras verde, tăiat julien
- 1 ardei gras roșu, tăiat julien
- 5 buchețele broccoli
- 8 bucăți sparanghel
- 1 ceapă verde tăiată
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri sos teriyaki
- 3 linguri vin
- 10 – 20 ml apă dacă e cazul
- 4 linguri ulei
- 2 lingurițe ulei de susan
Preparare:
Se amestecă ingredientele de marinadă. Carnea de porc se taie fâșii subțiri și se amestecă bine cu sosul obținut. Se lasă la rece cel puțin jumătate de oră, dar e preferabil mai mult, eventual până a doua zi. Carnea va prelua din arome și se va frăgezi.
A doua zi, adăugăm amidonul, amestecăm bine și mai lăsăm jumătate de oră la rece. Amidonul va frăgezi și mai mult carnea și va lega compoziția. Deși nu e obligatoriu, eu îl prefer.
Opărim în apă clocotită cam 5-7 minute broccoliul și sparanghelul, ale mele au fost congelate. Apoi le trecem prin jet de apă rece – pentru a opri prepararea lor și pentru a-și păstra culoarea verde – și le lăsăm la scurs.
Încingem bine wok-ul sau o tigaie. Punem uleiul și așteptăm câteva secunde să se încingă și el. E important pentru că vom prepara rapid și la temperatură mare.
Punem în uleiul încins usturoiul mărunțit și ardeiul iute. Ținem câteva secunde, doar cât să se aromatizeze uleiul și să nu se ardă usturoiul, altfel devine amar.
Adăugăm carnea și amestecăm continuu. Dacă se lipește de pereții wok-ului sau de tigaie, punem imediat vinul și lăsăm să se evapore. Dacă vi se pare necesar, mai puteți adăuga puțină apă. În tot acest timp, focul este mare.
Când scade zeama, adăugăm morcovul, țelina, ardeiul și prazul.
Lăsăm la foc mare 3 minute, apoi aducem la întâlnire și broccoliul și sparanghelul. Nu le ținem mult, ar trebui să rămână doar parțial gătite. Cât să nu-și piardă culorile și să nu se înmoaie de tot.
Stingem focul și presărăm ceapa verde tăiată mărunțel. Amestecăm și servim cât e cald cu orez sau tăiței de orez. Delicios.
Pe scurt: