E varianta cu vinete și cartofi, însă, pentru simplificare, nu prăjesc nici cartofii, nici vinetele, ci le coc în cuptor. Apoi, facem un sos de carne tocată de vită și unul bechamel.
Ia ceva timp, însă rezultatul merită.
Ingrediente:
- 4 cepe, 2 pentru stratul de cartofi, 2 pentru stratul de carne tocată
- 3 cartofi mari
- 2 vinete medii
- 1 kg carne de vită, au am avut vrăbioară de mânzat, mi-a convenit pentru că avea și un pic de grăsime
- sare, piper, cimbru
- 1 1/2 linguriță condimente pentru musaca sau 1/2 linguriță scorțișoară măcinată, 1 linguriță oregano, 1 linguriță cimbru
- 1 foaie dafin
- 3-4 căței de usturoi
- 500 ml suc de roșii sau roșii tocate în conservă
- 1 lingură pastă de tomate
- 135 g unt
- 135 g făină
- 1l lapte cald
- 3 gălbenușuri
- nucșoară, piper alb
- parmezan ras
- ulei
Preparare:
Încingem cuptorul la 180°C.
Curățăm cartofii de coajă sau, dacă e coaja subțire, îi spălăm cu o perie sau burete de sârmă. Apoi îi feliem, eventual cu o răzătoare – mandolină, ca să ne iasă de aceeași grosime. Cam de 0,3 – 0,5 cm.
Tăiem 2 cepe peștișori.
Amestecăm feliile de cartofi cu ceapa, presărăm sare, piper și cimbru și turnăm 2-3 linguri de ulei. Amestecăm bine, apoi așezăm feliile într-o tavă înaltă, luăm în considerare că vor mai urma 3 straturi.
Lăsăm la cuptor vreo 20 de minute.
În timpul acesta, feliem vinetele. Le dăm cu sare, piper, cimbru și ulei și le lăsăm să-și aștepte rândul.
După 20 de minute la cuptor, cartofii și ceapa arată așa:
Așezăm peste ei stratul de vinete:
Lăsăm din nou la cuptor până se înmoaie, la 180°C. Tot vreo 20 de minute.
Avem timp să ne ocupăm de sosuri.
Începem cu cel de carne de vită.
Încingem o tigaie cu 2-3 linguri de ulei de măsline. Tocăm mărunt 2 cepe și le lăsăm la călit.
Până se înmoaie și se caramelizează ușor.
Adăugăm condimentele pentru musaca. Și o foaie de dafin.
Lăsăm cât să-și dezvolte aroma la căldură, apoi punem 1 lingură de pastă de tomate.
O călim cu restul ingredientelor și adăugăm usturoiul mărunțit.
După ce se înmoaie ușor, punem carnea tocată de vită.
Focul la mediu spre mare în primele minute, cât se rumenește carnea. Avem grijă să desfacem bulgărașii de carne care se formează la căldură, cand coagulează carnea.
Apoi lăsăm la foc mic să se rumenească și să se pătrundă.
Putem adăuga sosul de roșii.
Lăsăm la foc mic spre mediu să scadă sosul.
Între timp s-au copt și vinetele.
Scoatem tava din cuptor.
Cât mai fierbe sosul de carne (cu cât fierbe mai mult la foc mic, cu atât este mai gustos), facem sosul bechamel.
Punem la încălzit laptele. Cât stă pe foc și ținem un ochi pe el să nu dea în clocot, încingem într-un vas untul.
Cum s-a topit, adăugăm făina și o amestecăm energic cu untul topit.
Nu plecăm nicăieri la pasul ăsta, trebuie să călim făina. Sigur, dacă vreți mai dietetic și mai mimimi, nu o țineți să se călească mult, ideea este ca sosul, în final, să nu aibă gust de făină.
Când făina mai are puțin și se revoltă în cocolașe, adăugăm treptat laptele încălzit. Un pic de lapte, amestecăm, iar un pic de lapte, iar amestecăm.
Vom obține un sos mai gros decât smântâna, catifelat și lucios.
Stingem focul și adăugăm gălbenușurile.
Apoi parmezanul, opțional. Sau altă brânză maturată.
Punem 2 linguri de sos bechamel în sosul de carne, îl va lega.
Amestecăm și punem statul de carne în tavă, peste vinete.
Apoi stratul de sos bechamel.
Presărăm parmezan deasupra.
Băgăm la cuptor până când se va rumeni. La 180°C.
Scoatem din cuptor și lăsăm măcar 15 minute la răcorit.
Abia apoi tăiem.
Ar trebui servită cu avertisment de supradoza pentru că nu te poți opri din mâncat.